Att välja ett flugfiskeset

Ett av mina fritidsnöjen är fiske och jag älskar speciellt flugfisket. Jag vet inte riktigt vad det är som lockar egentligen, kanske är det främst hur avkopplad jag känner mig när jag fiskar. Samtidigt kan pulsen stiga rejält när lyckas kroka en fisk. Eller hur man börjar koka inombords när man precis har tappat sitt livs största fisk.

Mitt första flugfiskeset var tyvärr riktigt dåligt. Flugfiskeprylar är lite speciella då det är viktigt att man har bra prylar som passar tillsammans. Inom flugfisket finns en AFTM-klassning som hjälper flugfiskaren att hitta fluglinor som klassar till flugspöt. Det är nämligen så att om fluglinan väger för mycket eller för lite i förhållande till vad som är optimalt för spöt så påverkas kastegenskaperna markant. Om man använder en för tung fluglina så kan flugspöt till och med gå sönder.

Jag rekommenderar AFTM-klasserna #5 och #6 till allround-fiske efter till exempel harr, öring, röding och regnbåge. Om man istället vill flugfiska efter gädda så rekommenderar jag att man går upp till AFTM-klasserna #8 eller #9.

Många som börjar flugfiska vill av förklarliga skäl kanske inte lägga ut 4000 kronor på ett första flugfiskeset innan man vet om flugfisket verkligen är något som intresserar en. På senare år har många leverantörer tagit fram flugfiskeset som är prisvärda. En del av dessa hittar man för runt 1000 kronor, men för att få bra prylar får man ofta räkna med att behöva betala upp till ca 2000 kronor för ett flugfiskeset.

Med en begränsad budget så tycker jag att man bör prioritera ett bra flugfiskespö och en bra fluglina. Flugrullen är inte lika viktig vid lättare fiske efter till exempel harr, öring och regnbåge. Flugrullens viktigaste funktion är att förvara fluglinan och till skillnad från spinnfiske så har flugrullen ingen påverkan på kastegenskaperna. Genom åren har jag haft förmånen att testa en mängd olika flugfiskeset och kan konstatera att de flesta etablerade tillverkarna numera har bra prylar även i budgetklasser. Väljer man Vision, Guideline, Loop, Greys, Redington, Orvis, Hardy, Sage, Sameo eller Scierra så kan man räkna med att man får bra prylar som även har ett skapligt andrahandsvärde om man skulle vilja sälja prylarna senare. Jag skulle vara försiktig när det gäller de allra billigaste seten från Kinetic, Fladen, ABU Diplomat och en del andra varumärken. Det är helt enkelt inga bra prylar och om du gör en sökning på olika forum så kommer du se att många ägare är missnöjda med prylarna.

Ett billigt set som är förvånansvärt bra med tanke på prislappen är Redington Crosswater Outfit. Detta set kan man hitta för drygt 1000 kronor. Då ingår en cordura-tub, ett Redington Crosswater-flugspö, en Rio Mainstream flytlina, en flugrulle i aluminium, backing och tafs.